Svačinové koláčky

Svačinové koláčky

By Comments: 0

Doba přípravy: 10 minut příprava těsta, kynutí: 1 hodinu, pečení:20 minut, Počet koláčků: 30, Příprava: středně těžká

Propočet energie a živin na 1 koláček (povidlový):

energie: 788 kJ/188 kcal; sacharidy: 25 g; tuky: 8 g; bílkoviny: 3 g; vláknina: 0,3 g; cholesterol: 15 mg

Suroviny na těsto:

300 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

250 ml mléka

1 vejce

150 ml řepkového oleje

4 lžíce cukru krupice

špetka soli

kůra z jednoho citronu

1/2 kostky droždí

Náplně:

podle chuti: povidla, borůvky, marmeláda, švestky, tvaroh

Posypka:

100 g změklého másla

100 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

Na potření po upečení:

máslo

rum

Postup:

Smícháme všechny suroviny na těsto a důkladně je prohněteme kuchyňským robotem – přibližně 5 minut. Poté těsto přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.

Připravíme si náplně. Pokud děláme koláčky s povidly, tvarohem a nebo marmeládou, přidáme do každé náplně 1 lžičku vanilkového cukru nebo bramborového škrobu. Náplně poté téměř nevytékají!

Na posypku všechny suroviny pouze smícháme.

Když máme těsto vykynuté, tak jej rozválíme přibližně na 5 mm plát a vykrájíme kolečka podle velikosti jaké chceme. Vykrojené kolečko ještě ztenčíme prsty, přičemž okraj koláčku necháme vyšší. Doprostřed koláčku dáme náplň a lehce ji rozprostřeme k vyššímu okraji. Posypeme posypkou a dáme péct do předem vyhřáté trouby.

Pečeme na 180°C po dobu 25 minut nebo do lehkého zezlátnutí.

Po vytažení koláčků z trouby je potřeme horkým rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *