Dietní režim u onemocnění trávicího ústrojí - dieta šetřící

Dietní režim u onemocnění trávicího ústrojí - dieta šetřící

By Comments: 0

Tato dieta se podává se při chorobách trávicího ústrojí. Předepisuje se při zvýšené kyselosti žaludeční šťávy, při žaludečních vředech, při obtížích po operaci žaludku, při chronických chorobách žlučníku a slinivky břišní v klidovém období. Dále se indikuje při chronických chorobách jaterních, při zánětech tenkého a tlustého střeva – pokud nemocní nemají průjmy, po infarktu myokardu.

Při této dietě by pacient neměl hubnout a ani přibývat na tělesné hmotnosti. Má dostatek živin, minerálních látek i vitaminů.

Stravu podáváme 5x denně.

Technologická úprava:

Vaření, dušení, pečení, pečení ve vodní lázni, vaření v páře, v mikrovlnné troubě, v parním hrnci, v teflonovém nádobí.

Výběr potravin:

Masa: libové, odleželé, bez viditelného tuku

Druhy masa – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, králík, kuře (bez kůže), krůtí prsa, netučná slepice, holoubě, jehněčí, hovězí svíčková, roštěná, vepřová kotleta a panenka, srnčí kýta, klokaní, kapr, pstruh, štika, cejn, okoun, pangasius, treska, tuňák ve vlastní šťávě, losos bez kůže

Uzeniny – nejkvalitnější druhy šunky- vepřová, krůtí, kuřecí, hovězí – jen dušená, vařená, šunka od kosti

Mléčné výrobky: mléko kravské, sladké, jako samostatný nápoj i na přípravu pokrmů, polotučné i plnotučné

Zakysané mléčné výrobky přírodní – kefír, kyška, podmáslí, jogurt bílý nebo s příchutí povoleného ovoce do 3% tuku

Tvaroh měkký i tvrdý, k tepelné úpravě i za studena – na sladko, na slano, i na strouhání

Sýry – do 30% tuku, tavené, přírodní, sýry tvrdé, tvarohové sýry

Vejce: 1-2 ks  denně, max. 2x v týdnu vaječný pokrm, v lehce stravitelné úpravě – naměkko, natvrdo – pouze strouhaná do pomazánek

Obiloviny: pšeničná mouka (hladká, hrubá, polohrubá či krupice), kroupy, krupky lisujeme, ovesné vločky, rýže

Přílohy: brambory, bramborová kaše, bramborový salát dietní, bramborové knedlíky, noky i halušky, rýže (ne natural!), těstoviny, kuskus, rýžové těstoviny

Pečivo: netučné druhy pečiva, veka, housky, rohlíky, pletýnky bez posypu, kaiserky natural, bílý toastový chléb, bílý chléb obyčejný, vánočka, mazanec, loupáčky bez máku, v malém množství piškoty

Moučníky: piškotové, odpalované, krupicové, sněhové, žloutkové, tvarohové, pudinkové nebo tvarohové krémy (ne máslové!)

Zelenina: čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná (pouze ve slaném nálevu), mrkev, celer, petržel, červená řepa, dýně, patizon, cuketa, lilek a chřest, zelená fazolka, hrášek, v malém množství brokolice a květák, hlávkový salát, ledový salát, špenát, mangold, salát z čínského zelí, malé množství pórku, rajčatová šťáva a rajčatový protlak, loupaná rajčata, malé množství křenu

Ovoce: dobře vyzrálé, bez tuhých slupek a zrníček, ne příliš kyselé, jablka, meruňky, broskve, dobře vyzrálé nektarinky, třešně, višně, mirabelky, jahody a maliny bez zrníček, borůvky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, pomelo, meloun bez pecek, kiwi, hrozny – šťáva, kompotovaný ananas a mango

Koření: mírně solíme, zelené natě, kopr, majoránka, kmín (vývar nebo drcený), vývar z bobkové litu, nového koření, malé množství sladké papriky, malé množství strouhaného perníku, malé množství skořice, vanilkový cukr, kyselení pomerančovou a citronovou šťávou, malé množství octa kvasného nebo jablečného

Nápoje: stolní a minerální vody, černý čaj a slabý zelený čaj, ovocné čaje, čaj šípkový, mátový, heřmánkový, ovocné a zeleninové šťávy a džusy ředěné 1:1, mléko, kakao, bílá káva (melta s mlékem), kakao, vanilkové mléko, zakysané mléčné nápoje ochucené i neochucené

Nevhodné druhy potravin:

  • masa tučná, uzená, nakládaná, kachna, husa, zavináče, zabíjačkové pochoutky, slanina, sádlo, škvarky,
  • luštěniny,
  • nadýmavé druhy ovoce a zeleniny (hrušky, zelí, kapusta, česnek),
  • kynuté pečivo, těsta listová, třená, linecká,
  • hořčice, kečup, zmrzliny, majonézy, dresinky, alkohol, černá káva, silné kakao a čokoláda

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *